Nog geen account? Account aanmaken
Nog geen account? Account aanmaken
Vormbomen geven een leuke kijk in de tuin. Plant een mooie bolvorm, of plaats een dakvorm waar je 's zomers lekker koel onder kunt zitten. Vormbomen maakt het snoeien ook een stukje makkelijker omdat de boom elk jaar weer terug gesnoeid kan worden in zijn vorm. Laten we snel beginnen met onze top 10 vormbomen!
De plataan kruisdak is een uitermate sterke dakboom. De dakplataan groeit op bijna elke plek en heeft daarnaast bijna geen last van ziektes en plagen. Het is een uitermate snelle groeier en heeft grote groen glimmende handvormige bladeren. Hierdoor is deze Platanus hispanica in dakvorm bij uitstek ideaal om een schaduwplek in je tuin te verzorgen.
De dakplataan valt op door zijn stam, waar de schors op latere leeftijd schilfert en zo een mooi mozaïek creëert. In het najaar worden de bladeren van de plataan geel.
De oersterke plataan kruisdak gedijt in alle grondsoorten en kan zowel in de zon als in halfschaduw staan. Snoei de plataan kruisdak terug tot het weer een egaal dak is. Naast de plataan kruisdak verkopen wij deze boom ook nog eens als plataan vierkant dak.
Met zijn prachtige, hartvormige bladeren is de bolcatalpa een prachtige toevoeging aan jouw tuin. In de herfst verkleuren de groene bladeren naar geelbruin. Bovendien is de bolcatalpa onderhoudsarm, handig!
De zuil amberboom is een boom die nog niet lang op de markt is. Het is absoluut een aanwinst in het assortiment van smalle bomen. De zuil amberboom heeft vele mooie eigenschappen. Deze boom heeft een zeer smalle groeiwijze met redelijk fijne vertakkingen waardoor er gelijk een pilaarvorm gecreëerd wordt.
Het blad van deze zuilboom is stervormig, glanzend en heldergroen van kleur. In de Herfst krijgt de zuil amberboom adembenemende herfstkleuren. De boom steelt dan de show met mooie rood violette en oranjerode herfstkleuren. De herfstvertoning is een genot voor het oog. De amberboom kan vrijwel op elk grondsoort groeien en is ook geschikt voor in de kleine tuin.
De boom kunt u het beste snoeien in de maand maart, en om deze boom mooi smal te houden adviseren wij om hem in juni nog een keer lichtjes terug te snoeien tot een pilaarvorm. De boom wordt jaarrond geleverd in kluit of pot. Al met al een bijzondere zuilvorm boom die kijkers trekt met de prachtige herfstkleuren.
De treurwilg is een bekende boom in Nederland. De Salix sepulcralis 'Chrysocoma' zie je vaak rondom water gebieden. Deze boom is een van de weinige bomen die goed nattigheid kan verdragen.
Het blad van deze wilg is opvallend groen, lancetvormig en smal. De treurwilg bloeit in april/mei met opvallende gele katjes. De bast en twijgen hebben een mooie geelgroene kleur. Deze treurboom kan enorm hard groeien en is daardoor alleen geschikt voor in de grote tuin.
De 'Chrysocoma' kan een mooi beeld opleveren wanneer men deze boom langs een vijver, sloot of ander watergebied plant. Om deze wilg in bedwang te houden is jaarlijkse snoei een vereiste: Snoei de boom terug tot een mooie treurvorm.
De moerbei kruisdak ziet je regelmatig in de Nederlandse tuin. De Morus alba ‘Fruitless’ is een redelijke horizontale groeier en kan hiermee makkelijk worden toegepast als dakvorm. De dakboom heeft groot blad en een dichte bladstructuur. Door deze bladstructuur groeit het dak van de moerbei snel dicht en zorgt hij voor schaduw.
In de jongere jaren kan de boom redelijk vorstgevoelig zijn. Verder is de boom goed bestand tegen droogte en groeit op bijna elk grondsoort. De Morus ‘Fruitless’ draagt weinig tot geen vruchten. De herfstkleur van deze bijzondere boom is geel. Wanneer u kiest voor een unieke dakboom, dan is de dakmoerbei zeer geschikt.
De amberboom bolvorm heeft een hele hoge sierwaarde. Allereerst heeft deze boom een compacte kroon en is onderhoudsvriendelijk. Echter is het wel raadzaam om de bol amberboom jaarlijks licht terug te snoeien tot een ronde bal/kogel.
Daarnaast heeft de Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' een uniek stervormig blad met een frisse groene kleur. Wat niet onopgemerkt blijft zijn de indrukwekkende geeloranje, oranjerode en roodviolette herfstkleuren van deze bolboom.
Ten slotte is de bast van de amberboom diepgegroefd en kurkachtig, en geeft hiermee een karakteristiek tintje. Verder is dit soort vrij van ziektes en plagen, alleen houdt deze boom niet van nattigheid. De 'Gum ball' is in elk tuintype toe te passen.
De bol acacia is niet weg te denken in de Nederlandse tuin. Een bescheiden boom die vrijwel geen last krijgt van ziektes of plagen. De 'Robinia pseudoacacia Umbraculifera' heeft een bolvorm die op verschillende stamhoogtes leverbaar zijn. Door jaarlijks de boom terug te snoeien tot een ronde bal/kogel behoudt hij de bolvorm.
De bol acacia kan goed tegen droogte en hitte, heeft een gesloten kroon, maar kan redelijk slecht tegen harde wind. Op latere leeftijd kan deze bolboom in het voorjaar bloeien met witte bloemen in trossen. Het blad van de boom loopt heldergroen uit, en is geveerd met een gele herfstverkleuring. De compacte acacia is in elk tuintype toe te passen.
Een amberboom met vierkant dak wordt steeds vaker toegepast in de Nederlandse tuin. De dakplataan is nog steeds de meest gebruikte dak- of parasolboom, maar de dak amberboom is opkomend en doet al veel mensen overtuigen van zijn schoonheid.
De dak amberboom heeft een prachtig stervormig blad dat groen van kleur is. Door de fijne vertakking is de boom zeer geschikt als dakboom. De amberboom met vierkant dak krijgt in de herfst rood-violet, geeloranje en oranjerood blad, wat een schitterend beeld geeft. De herfstkleuren maken deze amberboom uniek en zeer speciaal en wordt daarom door veel mensen herkend in de herfst.
De dak amberboom kan veel schaduw en privacy bieden in een tuin. Ook kan deze boom goed toegepast worden bij een terras, zodat men er onder kan zitten voor verkoeling of schaduw. De boom dak is zeer onderhoudsvriendelijk. Snoei de boom jaarlijks in maart terug tot een egaal dak. In juni of juli kan de boom lichtjes terug gesnoeid worden, zodat de boom zijn vorm behoudt. De dakvormige amberboom past in elke tuin en staat het liefst op een zonnige plek.
De Japanse zuil sierkers is een boom met meerdere hoge sierwaardes. In het voorjaar valt deze boom enorm op vanwege zijn bloei. In april/mei bloeit de bloesemboom rijkelijk met lichtroze bloemen in trossen die aangenaam ruiken. Daarna loopt het blad mooi bronskleurig uit, later kleurt het blad donkergroen. Het blad is overigens eirond, ovaal en gezaagd.
Als toetje geeft de Prunus serrulata 'Amanogawa' een hele mooie geeloranje herfstkleur. Door jaarlijkse snoei blijft de zuilboom mooi in vorm. Ook de bast van deze Japanse sierkers blijft niet onopgemerkt: de bast is licht gegroefd en valt op door de grote lenticellen. Verder is de boom redelijk winterhard en is geschikt voor in elke tuin.
Een opvallende zuilvorm boom is de rode zuilbeuk. De rode zuilbeuk staat bekend vanwege de zeer smalle groeiwijze. Door deze groeiwijze is hij net als de groene zuilbeuk geschikt voor in de kleine tuin. Vaak worden deze smalle beuken ook toegepast langs een oprijlaan wat een prachtig beeld oplevert.
De rode zuilbeuk begint in april blad te krijgen. In het vroege voorjaar is het blad rood, later wordt het blad donker roodviolet van kleur. Ook bij rode beuken blijft het bruine blad in de winter aan de boom zitten. Verder heeft de rode zuilbeuk een dichte kroonstructuur en staat hij op een plek waar de grond niet nat is. Door twee keer per jaar de zuilboom terug te snoeien tot een pilaar of kegelvorm zorgt ervoor dat hij mooi blijft. Deze rode zuilbeuk is een aanrader om een klassieke uitstraling te creëren in de tuin.