Ligustrum ovalifolium in haagvorm
De Ligustrum ovalifolium, ook wel bekend als de haagliguster, is geschikt om een keurig strakke haag mee te realiseren. De haagliguster is winterhard en is een snelle groeier.
De bladeren van de Ligustrum ovalifolium
Het blad van de Ligustrum ovalifolium is ovaalvormig en diepgroen van kleur.
In principe is de Liguster wintergroen, maar omdat de plant het blad in strenge winters verliest, classificeert de haagliguster toch als een bladverliezende haagsoort.
Er is ook een variant Liguster met geel-bont blad beschikbaar voor de liefhebber: Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’
Het aanplanten van de Ligustrum ovalifolium
De Ligustrum ovalifolium geeft voorkeur aan een standplaats in de zon of halfschaduw. De Liguster staat graag in een goed waterdoorlatende grond, van natte voeten en teveel water houdt hij niet.
Voor een succesvolle aanplant van de Liguster adviseren wij om gebruik te maken van DCM Vivimus Universeel. DCM Vivimus Universeel is een organisch bodemverbeterend middel en creëert de ideale omstandigheden voor een snelle inworteling en een luchtige- en humusrijke bodem.
Het is vervolgens belangrijk om de Liguster te voorzien van de juiste voeding. DCM Meststof voor Hagen is hier uitermate geschikt voor. De meststof kan twee keer per jaar toegepast worden in de periode maart t/m juni en augustus t/m september.
Plantafstand van de Ligustrum ovalifolium
Wij adviseren de volgende aantallen per strekkende meter te hanteren voor een mooie ligusterhaag.
- 5 stuks per strekkende meter
Voor een vollere en bredere ligusterhaag kan er in driehoeksverband (zigzaggend) geplant worden. Hiervoor adviseren wij de volgende aantallen per strekkende meter:
- 10 stuks per strekkende meter
Het snoeien van de Ligustrum ovalifolium
Voor een mooie volle en strakke ligusterhaag adviseren we twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer in juni en de tweede keer in september. Door de bovenkant iets smaller te snoeien dan de onderzijde zorgt u ervoor dat de onderkant van de haag voldoende licht ontvangt.
Als de Liguster niet wordt gesnoeid zal hij witte bloemen geven in de zomer, die tevens vlinders aantrekken. In het najaar ontstaan zwarte bessen waar veel merels en lijster op af komen. De besjes zijn giftig voor mensen.