Fagus sylvatica (Groene Beukenhaag) in haagvorm
De Fagus sylvatica, ook wel bekend als de Beuk of Groene Beukenhaag, is één van de meest populaire bladhoudende haagplanten. De beukenhaag is geschikt voor het creëren van een prachtige lage of hoge haag.
De bladeren van de Groene Beukenhaag
Rond april/mei groeit jong blad aan de Beukenhaag. De bladeren zijn glanzend en mooi donkergroen van kleur. De bladeren zijn zo’n 4-10 cm groot en hebben een gegolfde rand. In de herfst wordt het blad oranjebruin.
De bladeren van de Fagus sylvatica krijgen een mooie oranjebruine herfstkleur en blijven aan de takken zitten tot in het voorjaar. Op dat moment vallen de oude, verkleurde bladeren af en is de Beukenhaag ongeveer twee weken kaal. Doordat de bruine bladeren aan de beuk blijven zitten tot de nieuwe eraan komen, behoudt de Beukenhaag ook in de winter veel van zijn dichtheid en blijft het een goede, duidelijke afscheiding.
Het aanplanten van de Groene Beukenhaag
De Fagus Sylvativa staat graag op een plaats in de zon of halfschaduw en geeft voorkeur aan droge tot normale grond. De groene beuk heeft voldoende licht nodig om te kunnen doorgroeien.
Bij zware grond, zoals klei, is het risico dat de wortels onder water blijven staan erg groot en kunt u beter een haagbeuk planten. De haagbeuk is namelijk een van de weinige haagplanten die tegen natte grond kan. Houd er wel rekening mee dat deze in het najaar meer bladeren verliest.
Plantafstand van de Groene Beukenhaag
Wij adviseren de volgende aantallen per strekkende meter te hanteren voor een mooie Beukenhaag.
- 5 stuks per strekkende meter
Voor een vollere en bredere Beukenhaag kan er in driehoeksverband (zigzaggend) geplant worden. Hiervoor adviseren wij de volgende aantallen per strekkende meter:
- 10 stuks per strekkende meter
Het snoeien van de Groene Beukenhaag
Voor een mooie, volle Beukenhaag adviseren we twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer in juni en de tweede keer in september.
Verschil Beukenhaag (Fagus Sylvatica) en Haagbeuk (Carpinus Betules)
- De Beukenhaag kleurt in de herfst oranje of bruin en dit blad blijft de hele winter hangen tot de nieuwe groei begint. De Haagbeuk daarentegen verliest zijn blad nadat het in de herfst geel is gekleurd.
- De Beukenhaag geeft het hele jaar door meer privacy dan de Haagbeuk
- De Haagbeuk kan op vrijwel elke ondergrond geplant worden, de Beukhaag is wat kieskeuriger en slaat minder goed aan op zwaardere (klei)gronden
- De Haagbeuk groeit sneller
- De Haagbeuk is sneller met het groeien van nieuw blad. In het voorjaar is deze dus eerder dicht en groen.